Karczma Warmińska przez cały rok przyciąga wielu Gości, którzy chcą poznać zwyczaje, kuchnie regionalną i folklor warmiński . Wszystko, co dawno już zanikło w zurbanizowanej Warmii, pieczołowicie pielęgnowane jest na dziedzińcu Karczmy z wielką dbałością o szczegóły. Każdy przedmiot ma tu warmińską duszę. Świat dawnej Warmii jest tu realny i namacalny. Przyjrzysz się ludowemu rzemiosłu, które podczas biesiad wykona dla chętnych pamiątki. Nie zabraknie warmińskich pierników, miodów i produktów z wosku pszczelego. Podczas biesiad pachnie chlebem, który można wypiec w tradycyjnym piecu. Każdy z Gości może własnoręcznie wyrobić ciasto, ułożyć w foremce i pozostawić do wypieku, a po biesiadzie zabrać do domu żytni bochenek chleba.

Jak co roku w okresie wakacyjnym Karczma Warmińska organizuje występy:

W piątek o godz. 18 00 zapraszamy na biesiadę warmińską, gdzie Walerian Ostrowski z Grażyną Bałabańską z udziałem kapeli i zespołu Pieśni i Tańca „Warmia” z Olsztyna zapewnią doskonałą, żywiołową zabawę. Zespół Warmia przedstawi folklor warmiński, krakowski, rzeszowski i wesoły pokaz tańców przedwojennej Warszawy. Niezwykle kolorowe stroje regionalne, porywająca do tańca muzyka i pełni uroku młodzi tancerze stworzą wspaniałe widowisko. Kapela i para wokalna oprócz ludowych piosenek zaśpiewają utwory biesiadne. Do wspólnej zabawy tanecznej widzów zaciągną na parkiet tancerze i tancerki zespołu Warmia.

Podczas biesiady serwujemy regionalne dania, przygotowane wyłącznie według tradycyjnych receptur. Stół szybko zapełnia się smakowitymi potrawami. Pierogi podane z dodatkiem złocistych skwareczek i kopru wprost przepyszne z kapustą i grzybami, mięsne , dzyndzałki ze specjalnym przygotowanym nadzieniem i odrobiną cebuli. Kaczka pieczona z jabłkami, świeżynka z kluskami warmińskimi, sandacz w sosie kurkowym – jedno pyszniejsze od drugiego.

     Serdecznie zapraszamy na trzy godziny dynamicznej muzyki, śpiewu , pokazów tanecznych i wspólnej zabawy.

Wstęp na biesiady kosztuje 12 zł od osoby, dania i napoje zamawiamy z karty menu. Prosimy o rezerwację miejsc.