Polecamy
karta aktualna od października 2023
Flaki karczmiane z chlebem 26,-
Kluski leniwe z masłem i bułką tartą 22 ,-
Placki ziemniaczane z polędwiczką i warzywami 37 ,-
Leberka ( wątróbka drobiowa) z ziemniakami i mizerią 36,-
Pierogi z twarogiem 25 ,- Pączusie z musem truskawkowym 26,-
Przekąski zimne
Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą 26 ,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami 26 ,-
Śledź w oleju z cebulką 14 ,-
Ryba w zalewie octowej 17 ,-
Zupy
Rosół z makaronem domowym 20 ,-
Czernina z golcami 20 ,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami 22 ,-
Żur warmiński z białą kiełbasą 22 ,-
Dania z drobiu
Fileciki babuni, talarki, marchewka z jabłkiem 36 ,-
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami 40 ,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką 60 ,-
Warmińskie danie mączno – ziemniaczane
Pierogi z kapustą i grzybami z cebulką na maśle 28 ,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami 30 ,-
Pierogi ukraińskie z cebulką na maśle 26 ,-
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i wieprzowym, czosnkiem, z cebulką na maśle 34 ,-
Pyzy z mięsem i okrasą 36 ,-
Babka ziemniaczana ze skwarkami 26,-
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane) 25,-
Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby 122,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ukraińskie, babka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami
Dania mięsne
Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane 48 ,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy 49 ,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone 42 ,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona 38 ,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby 138 ,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy
Dania z ryb
Okonki mazurskie prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta 55 ,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta 58 ,-
Pstrąg z patelni z sosem Jana, ziemniaki, surówka z białej kapusty 50 ,-
Sałatki, surówki
Słodka biała kapusta 10,-
Seler z orzechami 10,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem 10,-
Gorące dodatki do dań
Kapusta ze śliwką 12 ,-
Kapusta z grochem i miodem 12 ,-
Kapusta z kminkiem 12 ,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane) 12 ,-
Ziemniaki smażone 12 ,-
Talarki 12 ,-
Desery
Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym 18 ,-
Jabłecznik 14 ,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu 20 ,-
Sernik 16,-
Deser lodowy 25 ,-