Polecamy                

karta aktualna od  maja  2018                                                                                         

Zaklepka ze zsiadłego  mleka              12,-                                                                                                                            
Szczawiowa z jajem                      12,-
Placki ziemniaczane z polędwiczką i warzywami                     28,-            
Ziemniaki żniwiarza z jajkiem sadzonym                                  16,-
Pierogi z owocami  i śmietaną                                                      15,-

 

akcent

Przekąski zimne

Deska mięs po wiejsku – mięsa wędzone w naszej wędzarni, marynaty                                                         18,-
Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą             15,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami                                 15,-  
Śledź w oleju z cebulką                                 10,-

akcent

Zupy

Rosół z makaronem domowym                12,-
Czernina z golcami          12,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami          12,-
Żur warmiński z białą kiełbasą                12,-

akcent

Dania z drobiu

Fileciki babuni, talarki, marchewka z jabłkiem            26,-
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami               28,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką                      42,-

akcent

Warmińskie danie mączno – ziemniaczane

Pierogi z kapustą i grzybami  z cebulką na maśle           19,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami                 20,-
Pierogi ruskie z cebulką na maśle             18,-    
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i czosnkiem, z cebulką na maśle           22,-
Pyzy z mięsem i okrasą                25,-
Babka ziemniaczana ze skwarkami               18,-
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane)       20,-
Kiszka ziemniaczana z żurawiną              19,-
Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby                     86,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami

akcent

Dania mięsne

Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane        34,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy                 36,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone                   28,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona                 28,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby                        98,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy

akcent

Dania z ryb

Okonki mazurskie  prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta                      38,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta             42,-                                   

Pstrąg z patelni z sosem Jana, ziemniaki, surówka z białej kapusty             35,-  

 akcent

Sałatki, surówki

 Słodka biała kapusta                                 8,-
Seler z orzechami                                        8,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem           8,-                                                                                                                  

akcent

 Gorące dodatki do dań

Kapusta ze śliwką                    8,-
Kapusta z grochem i miodem              8,-
Kapusta z kminkiem               8,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane)       9,-               
Ziemniaki smażone                8,-
Talarki                        8,-

akcent

Desery

Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym           12,-
Szarlotka              8,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu        12,-
Sernik                   8,-
Deser lodowy                 16,-

 

Polecamy                

karta aktualna od  maja  2018                                                                                         

Zaklepka ze zsiadłego  mleka              12,-                                                                                                                            Szczawiowa z jajem                      12,-
Placki ziemniaczane z polędwiczką i warzywami                     28,-            
Ziemniaki żniwiarza z jajkiem sadzonym                                  16,-
Pierogi z owocami  i śmietaną                                                      15,-

 

akcent

Przekąski zimne

Deska mięs po wiejsku – mięsa wędzone w naszej wędzarni, marynaty                                                         18,-
Sałata z kurczakiem i sosem winegret – marchewką, czerwoną cebulą, pomidorem, kukurydzą             15,-
Sałata z białym serem i sosem czosnkowym – papryką, cebulą, ogórkiem, oliwkami                                 15,-  
Śledź w oleju z cebulką                                 10,-

akcent

Zupy

Rosół z makaronem domowym                12,-
Czernina z golcami          12,-
Zupa z leśnych grzybów, z łazankami          12,-
Żur warmiński z białą kiełbasą                12,-

akcent

Dania z drobiu

Fileciki babuni, talarki, marchewka z jabłkiem            26,-
Warmiński filet z kurczaka na miodzie, talarki, żurawina, seler z orzechami               28,-
Kaczka po warmińsku z jabłkiem – pół kaczki, golce warmińskie, kapusta ze śliwką                      42,-

akcent

Warmińskie danie mączno – ziemniaczane

Pierogi z kapustą i grzybami  z cebulką na maśle           19,-
Pierogi z mięsem ze skwarkami                 20,-
Pierogi ruskie z cebulką na maśle             18,-    
Dzyndzałki warmińskie – pierożki z mięsem wołowym i czosnkiem, z cebulką na maśle           22,-
Pyzy z mięsem i okrasą                25,-
Babka ziemniaczana ze skwarkami               18,-
Golce warmińskie-kluseczki z deseczki z twarogiem i skwarkami (ziemniaczane)       20,-
Kiszka ziemniaczana z żurawiną              19,-
Micha Karczmarza – danie na 2 -3 osoby                     86,-
dzyndzałki, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, pyzy, kapusta kiszona, seler z orzechami

akcent

Dania mięsne

Schab Boryny – tradycyjny panierowany kotlet, ziemniaki, buraczki zasmażane        34,-
Golonka Żniwiarza – ziemniaki, kapusta z grochem, sos chrzanowy                 36,-
Żeberka w kapuście z kminkiem , ziemniaki pieczone                   28,-
Świeżynka z patelni, pieczywo, kapusta kiszona                 28,-
Micha Mnicha – danie na 2-3 osoby                        98,-
karkówka, golonka, filet i udko z kurczaka, żeberka, świeżynka, golce warmińskie, ziemniaki pieczone, kapusta ze śliwką, kapusta z grochem, sos musztardowy i chrzanowy

akcent

Dania z ryb

Okonki mazurskie  prosto z patelni, pieczywo, biała kapusta                      38,-
Sandacz z sosem kurkowym, ziemniaki, biała kapusta             42,-                                   

Pstrąg z patelni z sosem Jana, ziemniaki, surówka z białej kapusty             35,-  

 akcent

Sałatki, surówki

 Słodka biała kapusta                                 8,-
Seler z orzechami                                        8,-
Kiszona kapusta z jabłkiem i majerankiem           8,-                                                                                                                  

akcent

 Gorące dodatki do dań

Kapusta ze śliwką                    8,-
Kapusta z grochem i miodem              8,-
Kapusta z kminkiem               8,-
Golce warmińskie – kluseczki z deseczki (ziemniaczane)       9,-               
Ziemniaki smażone                8,-
Talarki                        8,-

akcent

Desery

Naleśniki z twarogiem i sosem czekoladowym           12,-
Szarlotka              8,-
Szarlotka na ciepło z gałką lodu        12,-
Sernik                   8,-
Deser lodowy                 16,-